Pages

Pred početak EP '84: Poznate ličnosti predviđaju plasman plavih / "Neće oni tamo pobediti nikoga"





Najbolje bi bilo da naši fudbaleri i stručno rukovodstvo zakasne na avion za Francusku! To je univerzalno opravdanje za sramotu koja će nam se tamo, sigurno, dogoditi

SVETLANA DAŠIĆ, rukometašica Radničkog i reprezentativka:

Posle SP u Španiji izgubila sam poverenje u naše fudbalere, no to neće smetati da se i dalje o njihovim neuspesima piše i govori više nego o uspesima u svim ostalim sportovima.



ARSEN DEDIĆ, pevač i kompozitor:

Moj sin puno više od mene prati nogometna zbivanja, a ja sam mu samo partner. Komplicirano i teško ušli smo u završnicu; kad smo već tamo, trebamo biti sretni i ne očekivati previše. Osobito vjerujem u puno bolji plasman od onog u Španiji.



DANIEL POPOVIĆ, pevač:

Pratim nastupe reprezentacije koliko mi obvaveze dopuštaju. Čini mi se da imamo nekoliko igrača koji mogu mnogo postići uz dobrog trenera i vjerujem da se ovaj put neće osramotiti.



MIKI JEVREMOVIĆ, pevač:

Nekada sam aktivno igrao fudbal, a zbivanja sa reprezentacijom redovno pratim. Mislim da, jednostavno, ne možemo biti slabi kao u Španiji. Imamo kvalitetnih igraća i verujem da će biti uspešni.



ANDRO KNEGO, košarkaš "Cibone":

Nogomet je sigurno sport br. 1. u YU. Ni jedan drugi sport ne može ga stići. U Francuskoj možemo dokazati kvalitet, iako poslijednih godina nismo blistali. Bit ćemo sigurno među prvih pet.



DAVID ALBAHARI, književnik:

Dovoljno pratim fudbal da bih mogao da kažem: visokog plasmana neće biti. Ako nastavimo da igramo ovako prljavo i nepošteno, nećemo daleko dogurati. Dosta razgovaram sa prijateljima o tome i ovakva igra naših reprezentativaca nervira ljude. Što se konkretne prognoze tiče bićemo među poslednja četiri tima.



LJUBOMIR UBAVKIĆ-PENDULA, glumac:

Mislim da će se naši u Francuskoj prošvercovati kao i u kvalifikacijama.



JOVAN KOLUNDŽIJA, violinista:

Koliko ja pratim fudbal, osim što ga rekreativno za svoju dušu igram, naši fudbaleri ne igraju dobro, ali pobeđuju. Neka tako bude i u Francuskoj. Po staroj izreci, nada uvek postoji. Ovaj tim nema zvezda, kao što je to nekada bio slučaj. Možda je to i dobro.



MIRA ALEČKOVIĆ, pesnik:

Jao, ne znam. Bolje da ste za to pitali mog sina. Što se fudbala tiče, pratim povremeno utakmice naše reprezentacije, ali da vam dam prognozu, to sam zaista laik. Sport, inače, volim. Moja ćerka mi ne veruje da sam posle oslobođenja zauzela drugo mesto na prolećnom krosu, a bavila sam se plivanjem i planinarenjem. Našim fudbalerima želim sreću u Francuskoj.



ZORAN SLAVNIĆ, košarkaš:

Naši će osvojiti treće mesto. Mislim da je Francuska zemlja u kojoj će se naš fudbal rehabilitovati i iskupiti. Na osnovu čega to kažem? Pa, mi imamo dobru ekipu, kojoj treće mesto u Evropi i pripada. Inače, pobednik će, po meni, biti Francuska.



MIJA ALEKSIĆ, dramski umetnik:

Nisam veliki optimista pred put naših fudbalera u Francusku. Mi pojedinačno imamo dobre igrače, ali kada se sakupe u reprezentaciju, to deluje dozlaboga slabo. Evo, gledao sam utakmicu sa Mađarima u Subotici. To je bilo sporo i nezanimljivo, po onoj narodnoj: "Predem vunu dragome za gunju". Nema tu kvaliteta. Kondicija i brzina, to su glavni elementi savremenog fudbala. Traži se trčanje, a naši nisu raspoloženi za to.



JOVANKA MARKOVIĆ, odbojkašica Radničkog i reprezentacije:

Ne volim fudbal. Na utakmicama gledam samo penale. Što ima više penala, za mene je meč lepši. Inače, ne verujem da će se naši fudbaleri u Parizu proslaviti. Kad počnu da igraju "srcem" rezultati će doći. Do tada ...



DESA VUKOVIĆ, pevačica:

Moja velika želja da snimim ploču ("Zaljubih se ja") napokon se ostvarila. Red je da se ostvari i želja svih poklonika fudbala kod nas i da se reprezentacija Jugoslavije nađe na samom vrhu evropskog fudbala. Ako to i ostvare, obećavam, svojom pesmom ću im uveličati slavlje!



PAVAO PAVLIĆEVIĆ, književnik:

Ne očekujem da će dobro biti. Sve ovo što se zbiva u našem fudbalu, u kome se više govori o organizaciji i nekim drugim problemima a manje o igri, ne daje nade da možemo nešto značajnije postići u Francuskoj.



MARIJAN BENEŠ, profesionalni bokser:

Iako sam se profesionalno dugo bavio boksom, ja sam svoju sportsku karijeru počeo fudbalom. Igrao sam za pionirski tim "Slobode" iz Tuzle. I sada redovno pratim fudbalska zbivanja. Što se PE u Francuskoj tiče, nadam se da će naši fudbaleri zadovoljiti. Mislim da su to momci koji će dati maksimum i da će se boriti za jednu od medalja.



ABDULAH SIDRAN, književnik i scenarista:

Najbolje bi bilo da naši fudbaleri i stručno rukovodstvo zakasne na avion za Francusku! To je univerzalno opravdanje za sramotu koja će nam se tamo, sigurno, dogoditi.



RADE ŠERBEDŽIJA, glumac:

Mislim da smo daleko od onog talenta koji su naši fudbaleri posjedovali prije desetak godina, a da ne govorim o onom našem slavnom timu iz pedesetih godina. Postali smo zemlja čiji klinci "GANJAJU" košarku i neke druge sportove po asfaltu.

Zaobilaženjem poljoprivrede, zaobilazili smo i poljane, pa nam je tako i fudbal ostao u autu. Realno gledajući, našim fudbalerima je mjesto među onom drugom četvoricom od osam ekipa.

Ali, mi smo srećna zemlja, pa vjerujem da će nas sreća i ovoga puta poslužiti i demantovati me. Inače, ovo govorim kao pravi "stručnjak" jer sam "aktivan" fudbaler - igram desno krilo u timu veterana "Sloboda" iz Podsuseda.



MILE KOS, sportski novinar "Ilustrovane politike":

Razočaraću verovatno mnoge navijače, ali tvrdim da naša reprezentacija u Francuskoj neće pobediti nikoga. Zašto? Zato što imamo selektora koji uopšte nema kriterijuma, koji proba 30 igrača na dve utakmice, koji samo izvodi eksperimente i nema jasnu ideju šta i kako! U njegovoj glavi je apsolutni haos, a to ničemu ne vodi.

Obrada: Yugopapir (Eurekin Evro fudbal, jun 1984.)



Podržite Yugopapir: FB TW Donate