Pages

Mostar 1981: DJ Beli postavio novi svetski rekord u vođenju disko programa: Za pultom - 264 sata!




Doktor je ponovo tu. Konstatuje da je sve normalno, osim da je mršaviji za kilogram i po. Što je veče bliže, to je raje više. Dolaze mnogi, bodre ga da istraje. Beli luduje za pultom. Sada je posebno raspoložen. Igra sa rajom

Tridesetogodišnji profesionalni disk-džokej iz Mostara, Nijaz Tala Beli, postavio je novi svetski rekord u vođenju disko programa. Za pultom je proveo tačno 264 sata.


*****



Već i sama najava Disko maratona, u Mostaru je početkom juna izazvala veliko interesovanje. Istini za volju, pre početka malo je ko verovao u ozbiljnost maratona: ko je mogao poverovati da se neko može odlučiti da jedanaest dana pušta ploče i vodi program, a da pri tome ne spava.

Tačno 264 sata proveo je Nijaz Tala, zvani Beli, za disk-pultom, što znači da je raniji svetski rekord od 240 sati premašio za puna 24 sata.

Mnogi su sumnjali u njegov uspeh misleći da je to nemoguće. 

Ovaj pokušaj pratio je poseban žiri od 70 članova, sastavljen od omladine i predstavnika raznih kulturno-umetničkih društava. Za jedanaest dana maraton je posetilo 15.000 mladih, a čulo se 8.130 pesama. Žiri je pre početka usvojio sledeće propozicije, koje je predložio sam Beli:


  • - Za vreme programa ne sme se udaljavati sa bine.


  • - U toku 24 časa ima pravo na pauzu od dva puta po 15 minuta.


  • - Jedna numera se ne sme ponoviti dva puta.


  • - Pesme se moraju puštati samo sa singl i LP ploča.


  • - Za vreme programa dozvoljeno je uzimanje hrane i pića.



6. jun 1981: Lov za rekordom je počeo...




19 h - Sala je puna. Beli pozdravlja prisutne i predstavlja članove svoje pomoćne ekipe koja će ga u stopu pratiti svih jedanaest dana.


23 h - Što vreme više odmiče, sve je luđe.


7. jun, 9 h - Beli koristi prvu pauzu. Komšinica Fata je donela klopu. Na njemu se osećaju prvi znaci umora. Počela je prva kriza.


15 h - U sali je svega desetak ljudi. Tu je i doktor koji pregleda Belog i konstatuje da je sve normalno.


20 h - Kao i prethodne večeri, sala je puna. Igranja i muzike nikad dosta. U kabini je velika gužva. Mnogi traže da im pusti "njihovu" grupu.

- Ma, gonite se u materinu - dovikuje im Beli.


8. jun, 9 h - Na Belom se ponovo očituju znaci umora. Oči mu natekle i same se sklapaju. Želi da ode kući i ostavi sve. Ipak, drugovi ga sprečavaju.


15 h - Doktor je ponovo tu. Konstatuje da je sve normalno, osim da je mršaviji za kilogram i po. Što je veče bliže, to je raje više. Dolaze mnogi, bodre ga da istraje. Beli luduje za pultom. Sada je posebno raspoložen. Igra sa rajom.


9. jun - Ponovo je u krizi. Pomoćnici ga masiraju i polivaju vodom. Posle podne ga je doktor ponovo pregledao. Sve je ponovo u redu. Uveče je tu i devojka koja ga posebno bodri.


12 h - Mama je donela ručak, boji se za sina. Oko tri sata po podne ponovo dolazi doktor. Pritisak je normalan, srce takođe. Savetuje mu da štedi snagu. Vaga pokazuje da manjkaju tri kilograma.


11. jun - Danas se ništa posebno ne događa. Naprotiv, izgleda najsvežije, čak svežije i od prve večeri kad je počeo.

Mama je ponovo tu sa dobrom klopom. Raja donosi slatkiše i voćne sokove. Kažu, dobro je za kondiciju.

I doktora zabrinjava ovakvo previše dobro stanje. Čini se da je to zatišje pred buru.


12.jun, 8 h - Ono čega su se svi pribojavali ostvaruje se. Izgleda da Beli ne može dalje. Sav je poplavio. Tetura se i pada. Jedva uspeva da navije ploču.

- Beli prekini s tim, bolje ti je - govori mu dr Boban.

U sali nema raspoloženja. Očito, raju nema ko da zapali


22 h - Disko se polako prazni. Sa njim je još samo njegova ekipa i naravno, oni kojima je "vatrena voda" stavila čaršav na oči.


13. jun - Beli rano ujutro sastavlja dve pauze i koristi ih za spavanje. Bude ga, sledi kanta vode, pa dva-tri šamara. Na gramofonu trešte hevi-metalci da bi kako-tako razbili monotoniju.


20 h - Beli je sada još bolje. Tu je ponovo i doktor. Sve je normalno, samo što je mršaviji za punih šest kilograma.

Upozoravaju ga na opasnost maksimalnog gubljenja od osam kilograma.


16. jun - Upornost se, eto, napokon isplatila. Još samo malo i svetski rekord će biti izjednačen.


19 h - I onda slavlje. Sala je proključala. Jedan član žirija obaveštava masu da je rekord izjednačen. 240 časova programa je za leđima.

Još samo malo.


23 h - Belog ponovo hvata kriza. Sada mu i ja pomažem. Budim ga. Počeo je da bunca. Prijatelj Čupa mu sipa kantu vode na glavu.

Beli se ipak ne da.

Jutro je konačno svanulo. Došla je rodbina i mnogobrojni prijatelji, čestitanjima nikad kraja iako još sve nije gotovo.


17. jun - Beli izjavljuje da će produžiti maraton. Svi su zapanjeni tako smelom odlukom. Mnogi zvižde. Svi su se oko njega okupili. Tu je i sedma sila kojoj ništa ne može promaći.

Radio Sarajevo sve snima za svoju muzičku emisiju "Mivion".

Ipak, doktor ne dozvoljava da se maraton produži. Do kraja je ostalo svega pola sata. Sala je ponovo puna. Svi nestrpljivo očekujemo zvanično proglašenje novog rekorda.

U jednom trenutku jedan član žirija uzima mikrofon u ruke i zajedno s rajom počinje da odbrojava:

Deset, devet, osam, sedam, šest, pet, četiri, tri, dva, jedan,

NULA!

Zabeležio: Mirko Arapović, obrada: Yugopapir (Intervju, jul 1981.)


Podržite Yugopapir: FB TW Donate