Pages

Kakav je Stevo Žigon kao vozač: Volim drum i auto jer sam za pokretljivost i komunikaciju (1980)



Ko je za automobil, taj je za pokretljivost, komunikaciju, brzinu, nešto što je savremeno. Samim tim što je gutač prostora, auto je iluzija o slobodi, izvesna čovekova pobeda. Puno razmišljam o prostoru, to mi je profesija i znam koliko u njemu veliku ulogu igra automobil

- Volim drum i volim auto jer mi omogućava da, pošto puno režiram, s probe stignem na predstavu ili da se, kad u nekom gradu održim dve probe, vratim kući da spavam - kaže Stevo Žigon. - Bez obzira na tu praktičnu stranu, automobil me pre svega privlači zato što guta prostor, a prostor je element glumca i glume.

Najlepša stvar!

Drum je arhitektura prostora. Svi su protiv pleha, zagađenja, buke i automobila koji neracionalno troši sve oskudniju energiju.

Naprotiv, mislim da je automobil na izvesnom civilizacijskom stadijumu oslobodio čoveka.

Piše se mnogo kako se čovek u automobilu oseća superiornije i da primitivcima pruža priliku za ispoljavanje agresivnosti.

Sećam se romana "Bebit" Sinklera Luisa u kome se automobil i vožnja, uopšte, vrlo pomno analiziraju kao sastavni elementi psihologije savremenog čoveka.

Luis govori o uživanju glavnog junaka dok se kroz gradsku gužvu automobilom probija na posao. Vožnja kroz grad i vladanje automobilom su njegova opsesija.

Sinkler Luis je jedan od prvih pisaca koji je naslutio da je to sastavni element života o kome treba pisati kao što se svojevremeno pisalo o konjskim trkama i vožnji kočijama.

Ko je za automobil, taj je za pokretljivost, komunikaciju, brzinu, nešto što je moderno.

Samim tim što je gutač prostora, auto je iluzija o slobodi, izvesna čovekova pobeda.

Puno razmišljam o prostoru, to mi je profesija i znam koliko u njemu veliku ulogu igra automobil. U samoj suštini teatra i življenja je pokret; sedeti uvek na istom mestu znači biti mrtav.

Ono što se dešava sa automobilom kad ranjava pejzaž, liči na glumca kad osvaja prostor.

Automobil je mašina naših snova. Ljudi ga kupuju i kad znaju da im ne treba i kad cena benzinu neprestano raste.

Kao reditelj mogu da kažem da je moj posao tumačenje literature u prostoru i ma kako banalno zvučalo, smatram da između vožnje autom i režije postoji neka veza.

Ne bih mogao da zamislim reditelja koji ne voli put. Put je jedna velika metafora.


*****



Stevo Žigon je vozač od 1957. godine. Promenio je sledeće automobile: "opel", "fijat 1300", "fijat 125" i sada vozi "ford taunus 1600".

Za Jelenu Jovanović-Žigon, sa kćerkom Ivanom i sinom Nikolom:

- Sve je to isti pleh!

Obrada: Yugopapir (Auto svet, maj 1980.)




Podržite Yugopapir: FB TW Donate