Najveći doček u istoriji Beograda (3. deo): Šifra "Giant Step" / Juginova knjiga / Suze na rastankuArmstrong dolazi u salu, u kojoj je prethodnog dana održana konferencija za štampu na medjuspratu hotela "Jugoslavija", da bi za sebe, Oldrina i Kolinsa primio medaljone u znak priznanja za njihove zasluge od Tome Bosanca, člana Jugoslovenskog astronautičkog i raketnog društva. Uručena mu je i nova knjiga inženjera Milivoja Jugina o proučavanju svemira, koju mu je predao lično autor 

Astronautima "Apola 11", Nilu Armstrongu, Edvinu Oldrinu i Majklu Kolinsu, priređen je oduševljen i topao doček kada su posetili Beograd 18. i 19. oktobra 1969. godine. Svuda gde su išli i s kim god su bili, mogli su da osete da su dobrodošli. Jedan od njih, Majkl Kolins, rekao je prilikom ispraćaja da se njegova žena i on nadaju da će ponovo doći u Jugoslaviju čim budu mogli i da će ostati što duže budu mogli. U znak njihove zahvalnosti i za uspomenu na njihovu posetu, ovde donosimo sažet prikaz njihovog boravka...


Treći deo: Svečani prijem u zgradi SIV-a, lov na divlje patke...20.50 - Kažu nam da je astronaute, pre nego što su se pojavili na zvaničnom prijemu, privatno primio predsednik Saveznog izvršnog veća Mitja Ribičić i uručio im poklone. 

Dok ih čekamo lutamo balskom dvoranom. Izgleda nam dugačka stotinu metara i oko pedesetak metara visoka veliki stakleni luster ugradjen u tavanicu podseća pomalo na blistav vasionski brod

Na jednom zidu mural iste veličine; na drugom ogroman mozaik. Sve je izradjeno u mamutskim razmerama.Svet neprestano pristiže. Prema našim procenama na prijem je pozvano preko hiljadu osoba. 

Na jednoj strani dvorane nalazi se orkestar, a na drugoj hor "Ivo Lola Ribar." Mlade devojke u belim haljinama sa narodnim crvenim vezom, a mladići u večernjim odelima.


21.15 - Neizbežni reflektori televizijskih kamera ponovo se pale dajući znak - kao što sada već znamo - da će astronauti svakog časa ući. Na vratima pljesak. 

Ne vidimo ništa sve dok se astronauti nisu pojavili na raščišćenom prostoru ispred hora "Ivo Lola Ribar". 

Armstrong, Oldrin i Kolins ni sada ne izgledaju umorni. 

Oni stoje dok im hor peva, zastaju, dok se iza devojaka i mladića otvaraju vrata i članovi hora obrazuju špalir kroz koji će astronauti i njihove supruge preći u drugu manju dvoranu gde je postavljen dugačak sto sa djakonijama.

Izmedju ostalog tu su fazani, razna pečenja, slatkiši i salate - sve izvanredno pripremljeno i aranžirano.21.23 - Astronauti i uža pratnja prelaze u privatnu trpezariju koja se nalazi pored same velike dvorane. Kelneri prolaze izmedju gostiju noseći poslužavnike sa pićem: služi se belo i crno vino, rakija i voćni sokovi.


Polazi nam za rukom da se ušunjamo u malu privatnu trpezariju gde nekoliko američkih i jugoslovenskih ličnosti ćaskaju. 

Astronauti i njihove supruge sede sa predsednikom Ribičićem i njegovom suprugom za jednim niskim malim stolom u uglu. 

Tu je i Marko Bulc. Prepoznajemo u njihovom društvu i američkog ambasadora Vilijema Leonharta (William Leonhart) i njegovu suprugu.21.30 - Hor "Ivo Lola Ribar" izvodi još jednu tačku za astronaute. Glasovi su lepi i gromki. Pošto je završio svoj program, hor se sprema da ode. 

U tom trenutku prilazi Armstrong, rukuje se sa dirigentom i ljubi ruku jednoj od devojaka. Zahvaljuje im na njihovom koncertu; svi pljeskaju.


22.00 - Vrata na maloj trpezariji su otvorena i gosti iz velike dvorane počinju da ulaze da bi videli astronaute. 

Neki im prilaze i mole ih da se potpišu na njihovim pozivnicama. Armstrong razgovara sa Ribičićem preko tumača, ali se ne čuje šta kaže.


23.00 - Prijem je završen, astronauti odlaze praćeni i ovog puta pljeskanjem.


23.20 - Astronauti su se vratili u hotel. Oldrin i njegova žena odlaze u svoj apartman. Ali Armstrongovi i Kolinsovi odlaze na medjusprat da nešto popiju pre nego što će se povući na spavanje. 

Odnekud se stvaraju bubanj i kontrabas pored pijaniste i tako astronauti imaju specijalnu zabavu. Njih četvoro sedaju za jedan sto u najdaljem uglu blizu bara, gde im se pridružuju drugi Amerikanci da malo porazgovaraju. 

Barmen Mirko Babić ima slike astronauta i Armstrong i Kolins mu ih rado potpisuju. Babić kaže da je iznenadjen prirodnošću i pristupačnošću astronauta.


23.30 - Armstrong, Kolins i njihove supruge odlaze na spavanje. Prilazimo Armstrongovima i rukujemo se. 

Kažemo im: "Mora da ste veoma umorni." 

"Navikli smo na to", kaže Armstrong sa osmehom. 

I on i gospodja su srdačni, veoma mili ljudi. Prolazeći pored muzičara zastaju da im se zahvale. 

Po njihovom izlasku gasi se veliki luster. Vreme za zatvaranje je davno prošlo.
Nedelja9.00 - Evo nas ponovo u hotelu "Jugoslavija". Kažu nam da je gospodja Kolins otišla da prisustvuje misi u 9 časova u crkvi Krista Kralja. 

Saznajemo da će astronauti ići u lov dok će njihove supruge i ostalo američko društvo napraviti izlet ladjom niz Dunav. 

Nijednom novinaru neće biti dopušteno da ih prati, ali smo dobili njihov plan boravka i vidimo da je šifra za put astronauta i njihove pratnje "džinovski korak" (Giant Step). 

Evo plana:


10.00 - Gospodin Armstrong, pukovnik Kolins, pukovnik Oldrin, gospoda Ruvi (Ruwe), Flenegen (Flanagan) i Kačulis (Kachulis) - iz Američke ambasade - polaze u lov na divlje patke u Predsednikov lovački rezervat.


11.00 - Ostali članovi pratnje i supruge napuštaju hotel kolima i upućuju se na beogradsko pristanište.


11.15 - Stižu na pristaniste i ukrcavaju se na hidrogliser za krstarenje rekom.


12.45 - Lovačko društvo polazi za restoran "Vinogradi" u Grockoj.


13.00 - Brod stiže u Smederevo i društvo prelazi u automobile da bi se odvezlo u restoran "Vinogradi".


13.00 - 16.00 - Celo društvo zajedno sa posadom aviona (koja je posebno stigla) ruča u restoranu.


16.00 - Isto društvo, sem posade aviona, napušta restoran kolima i hidrogliserom se vraća u Beograd.


17.30 (približno) - Društvo stiže u Beograd i kolima se vraća u hotel.


9.55 - Armstrong dolazi u salu, u kojoj je prethodnog dana održana konferencija za štampu na medjuspratu hotela "Jugoslavija", da bi za sebe, Oldrina i Kolinsa primio medaljone u znak priznanja za njihove zasluge od Tome Bosanca, člana Jugoslovenskog astronautičkog i raketnog društva. 

Uručena mu je i nova knjiga inženjera Milivoja Jugina o proučavanju svemira, koju mu je predao lično autor. 

Armstrong se zahvaljuje sa nekoliko reči. Po našem mišljenju izgleda malo umoran.


Milivoj Jugin u Kejp Kenediju: Zemlja se zatresla, raketa se podigla!

11.00 - Svi su napustili hotel. Hotel ponovo izgleda normalno. 

Mi novinari dobijamo plan za ponedeljak. U njemu stoji da će napustiti hotel u 8.25 u pratnji Marka Bulca, dr Tatomira Andjelića i Cvijeta Joba i njihovih supruga, kao i ambasadora Leonharta i njegove supruge. 

Grupa će stići na aerodrom u 8.45, pred polazak Armstrong će dati izjavu za štampu. Specijalni mlazni avion poleteće u 9.00 - tako stoji u rasporedu - za Ankaru.


17.00 - U hotel "Jugoslavija" javljaju telefonom da su astronauti prispeli u rezidenciju američkog ambasadora. Odmah se upućujemo tamo. Služe se kokteli i zakuska. 

Kolins priča da je ustrelio nekoliko divljih pataka kad su bili u lovu.18.45 - Astronauti se vraćaju u hotel. Još uvek se skuplja narod da ih vidi na povratku iz lova i krstarenja po Dunavu.


18.57 - Čitamo izveštaje u "Politici" i "Borbi" o dogadjajima prethodnog dana. Posle ručka sa predsednikom Titom i gospodjom Broz poslužena je torta u obliku letelice "Apolo 11"

Saznajemo da je Armstrong zatražio autogram od predsednika Tita i da mu ga je ovaj dao na meniju ručka.


19.05 - Neko iz društva koje je išlo na izlet vraća se i kaže da su astronauti bili u lovu sa Markom Bulcom i Cvijetom Jobom, pored ostalih. 

Sve u svemu vratili su se sa trideset divljih pataka. Ručali su u "Vinogradima".


19.10 - Čitamo ponovo novine. U jednima se citira zdravica predsednika Tita astronautima. 

"Ne volim osvajače na Zemlji, ali visoko cijenim osvajanje nebeskih tela u vasioni i u tom pogledu želim najveće uspjehe."

Zatim je nastavio: "Pitanje osvajanja drugih planeta i vasione predstavlja zajedničku stvar, i trebalo bi da sve zemlje, koje za to imaju mogućnosti, zajednički rade na daljem prodiranju u vasionu."


Ponedeljak7.45 - Opet smo u hotelu "Jugoslavija". Astronauti se spremaju za polazak i uzbudjenje jenjava.


8.15 - Stižemo na aerodrom u Surčinu pre astronauta. Djaci su već stigli autobusima da ih isprate. Crveni tepih je prostrt na pisti do Predsednikovog specijalnog aviona. 

Polazi nam za rukom da razgledamo unutrašnjost aviona. Predsednikovo odeljenje je mali apartman. 

Iza velikog lučnog stola Predsednikova stolica sa visokim naslonom nalazi se na domak telefonske centrale.


8.40 - Kola sa astronautima stižu. Armstrong, Kolins i Oldrin rukuju se sa milicajcima koji su ih na motorciklima pratili poslednjih dva dana.


Deca su uzbudjena, pljeskaju i mašu. Dan je topao i sunčan, isto onako prijatan kao i kad su stigli.


8.45 - Marko Bulc kaže astronautima: "Dirnuli ste naša srca." 

Astronauti su odgovorili, zahvaljujući Jugoslaviji za izvanredan doček. 

Kolins kaže: "Moja žena i ja voleli bismo da dodjemo ponovo čim budemo mogli i da ostanemo što duže možemo."8.48 - Astronauti i njihove supruge upućuju se prema avionu. Deca im predaju ruže. 

U očima gospodje Armstrong blistaju suze.9.00 - Tačno u predvidjenom trenutku ogromni mlazni avion odlepljuje se od piste i za nekoliko trenutaka nestaje sa vidika. 

Ljudi stoje, a zatim se okreću i odlaze. Ulaze u pristanišnu zgradu. 

I tako se sve završilo.obrada: Yugopapir

Velika zahvalnost Iliji Mlinareviću koji je skenirao i donirao tekst i slike ("Jugoslavija srdačno dočekala astronaute Apola 11", izdanje Američke ambasade u Beogradu, 1969.)


Najveći doček u istoriji Beograda (1. deo)


Kako se za let na Mesec pripremaju astronauti, a kako naša TV? (1969)