Pages

Top lista najprodavanijih stranih ploča u Jugoslaviji od '82. do '84: "Thriller" protiv Zorice Marković



Umjesto preispitivanja eventualnog nerazmjera između stvarnog i falsificiranog odnosa snaga na disko-tržištu (koliko nam je poznato, David Bowie, Michael Jackson ili Paul McCartney još se nisu posvađali oko toga tko od njih prodaje najviše ploča u Jugoslaviji), htjeli smo sada otkriti dvoje: koliko tiražni (ne)uspjesi stranih zvijezda na našem tlu opravdavaju publicitet koji im posvećuju jugoslavenski mediji, a s njima i rock-spisatelji, i koliko se, prema opsegu, prisutnosti pojedinih žanrova u ukupnoj tržišnoj prodornosti, razlikuju međusobno licencni programi naših disko-kuća

Rezime: Sumrak rock kritičara



Rezimirajući cjelokupnu licencnu stvarnost jugoslavenske diskografije, otisnutu na našim listama i tabelicama, ne možemo se otresti dojmu da domaći potrošači (kao uostalom, i svi drugi) više vjeruju vlastitoj intuiciji i obaviještenosti, ili vibracijama kolektivnog ukusa, nego bilo kako stručnim i pouzdanim preporukama u štampi i drugim medijima.

Naše je istraživanje potvrdilo apsolutnu tržišnu supremaciju svakojakih kompilacija, disco-potpourrija, cover versiona, planetarnih fenomena i vječnih rock’n’roll-mitova. 

No, u usporedbi s proljetnim rezultatima jugoslavenskih asova, ta nadmoć doima se smješno (na tamošnjoj top-listi licencni pobjednik Jackson bio bi tek na 58. mjestu, za dlaku ispred bivše "Diskosove" narodnjakice Zorice Marković), i veliko je pitanje koliko udjela ima u tome nestašica deviza, a koliko opća naklonost prosječnog kupca prema domaćim izvođačima.

Ipak je licenca, to je valjda i prirodno, lepršavi prirepak standardne jugo-produkcije.

A poznato je, kad cijeli organizam stoji loše (kao naša industrija ploča u novije doba), bolje se ne piše ni njegovu prirepku.

Zato nas i ne čudi što je licencni urednik "Suzy", Ranko Antonić, kad smo mu čestitali na pobjedi "njegovih" favorita samo odmahnuo rukom i zlovoljno procijedio:

 "Gorka je to pobjeda". 

Bolju dijagnozu trenutnog stanja u diskografiji (ne samo u "Suzy", i ne samo u licencnom sektoru) nismo trebali tražiti.

Napisao: Darko Hudelist, obrada: Yugopapir (Start, oktobar 1984.)



Izvođač - ime albuma - broj prodatih primeraka ploča 






Michael Jackson VS. Zorica Marković, Yazoo VS. Milo Hrnić... 

Najtiražniji izvođači prema ukupnoj prodaji svih njihovih albuma u
Jugoslaviji u periodu 1982 - 1984. godine




Podržite Yugopapir na društvenim mrežama :-)